Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

Thaise kippensoep met een kruidige kokossmaak
Ingrediënten:
½ liter kippenbouillon
½ liter kokosmelk klein pakje/blikje
3 kipfilets
1 limoen
3 eetlepels vissaus
8 cm laos
4 cm gemberwortel of een halve theelepel gemperpoeder / djahé
4 djeroek poeroet
2 stengels sereh gekneusd
2 kleine bosuitjes
2 groene lomboks
250 gram gesneden oesterzwammen of 250 gr gesneden (kastanje) champignons
1/2 theelepel palmsuiker / gula djawa

Bereiding:
Snij de kip in stukjes en marineer deze een half uur in de vissaus.
Snij de lomboks in ringetjes. Verhit nu de bouillon en doe daar de kokosmelk bij. Daarna de limoensap, een beetje vissaus, de gember, sereh en laos er aan toevoegen. Ook de stukjes kip (laten garen in de soep), de oesterzwammen en de djeroek poeroet erbij doen. Op het laatst de in ringetjes gesneden bosuitjes toevoegen.
Stoof dit geheel ongeveer 20 minuten en roer dan de lomboks er door. Doe er af en toe wat water bij , laat het niet te dik worden.
De soep wordt niet gezeefd bij het opdienen. Gewoon er alles in laten. Gebruik voor de garnering wat korianderblaadjes. Sambal garnaal (nr. 12) smaakt hier uitstekend bij.