Indische erwtensoep
Ingrediënten
2 pakken spliterwten
ca. 4 liter water
2 teentjes zeer fijngesneden knoflook
1 ui klein gesneden
1 dikke prei in dunne ringen
2 aardappels in blokjes gesneden
1 grote mergpijp
½ kg. schouderkarbonade
300 gram spek
2 rookworsten
1/2 bosje bladselderij
2 daon salam
1 theelepel serehpoeder
1 theelepel laospoeder
500 gram rijst
bawang goreng (gebakken uitjes)
sambal oelek
(runder)bouillonblokjes voor ca. 4 liter bouillon
peper uit de molen
zout naar smaak
Bereidingswijze
Trek in een klein uurtje een bouillon van 4 liter water, bouillonblokjes, ui, knoflook, laos, sereh, daon salam, mergpijp, spek, en de karbonaden.
Na dat uurtje verwijder je de ui en de karbonade. Snijd de karbonade in kleine stukjes en zet ze eventjes apart.
Voeg de selderij, aardappel en spliterwten toe en houd het onder af en toe roeren tegen de kook aan.
Als de spliterwten uit elkaar vallen en de soep begint te binden, voeg dan de stukjes karbonade, rookworst, en preiringen toe.
Warm nog even door.
Kook ondertussen de rijst volgens de gebruikelijke wijze.
Schep een bodempje gekookte rijst in een diep bord.
Meng door de rijst wat sambal naar eigen smaak.
Schep nu voorzichtig de erwtensoep hierop.
Bestrooi de soep rijkelijk met de bawang goreng (gebakken uitjes).
De sambal die wij hierbij eten is sambal Setan (nr. 18) of sambal Paramaribo (nr.33)