Ingrediënten
2 á 3 kg blanke ribbetjes
1 kilo rundvlees (met vetrandje)
1 theelepel komijn/ djinten
1 serehstengel
5 kruidnagels
5 eetlepels olie
3 sjalotjes
1 flinke blok santen wat ongeveer 2 liter dikke kokossaus moet worden
3 teentjes knoflook
4 daon djeroek poeroet
3 rawits
1 kaneelstokje
1 schijfje djahé (gember) van 3 cm.
2 theel. assem/ tamarinde pasta
1 theelepel koenjit
zout naar smaak
1 schijfje laos van 3 cm.
2 theelepels ketoembarBereiding:
Bereidingswijze
Maak de sjalotjes, knoflook en de rawits schoon en snijd ze heel fijn.
Schil de djahé en de laos en snijd ze ook heel fijn.
Wrijf voor de kruidenpasta ketoembar, djinten en kruidnagels in een vijzel fijn.
Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, djahé, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn in de tjobek of de keukenmachine.
Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4. Eventjes licht aanbraden met wat zonnebloemolie.
Kneus de sereh stengel en leg er een knoop in. Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, djeroek poeroet en het kaneelstokje toe bij het vlees.
Laat dit koken.
Voeg wat water toe tegen het aanbranden
Voeg de assem en zout naar smaak toe en roer het goed door.
Laat dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen.
Vergeet niet, het regelmatig om te scheppen.
Selemat Makan