Wat is er nu lekkerder dan een visje van de BBQ. Dit gerecht kunt u vers maken maar wij hebben bij onze sambals ook een sambal Pepesan en deze is uitstekend hiervoor te gebruiken.
I.p.v. makreel kan men ook natuurlijk een ander soort vis gebruiken maar dit gerecht is ook heerlijk met kippendijen.
Dit gerecht kan men maken op de BBQ , liefst met kooltjes, maar het kan ook altijd in de oven.
Ingrediënten
500 gr. verse makreel
3 lomboks
klein stukje trassie
1 ui
3 teentjes knoflook
6 kemirie noten
5 blaadjes djeroek poeroet
1 kopje dikke santen
zout
stukje goela djawa ( Javaanse palmsuiker)
1 citroen
bananenblad of aluminiumfolie
olie
In plaats van deze kruiden kunt u ook onze Sambal Pepesan (nr. 35) gebruiken.
Bereidingswijze
Maak de makreel schoon, maar laat de staart eraan zitten. Wrijf de vis in met wat zout en citroen.
Wrijf de ui, knoflook, trassie, goel djawa, lomboks en de kemirie noten fijn in de tjobek/vijzel of keukenmachine
en fruit het goed in de olie.
Doe er de djeroek poeroet blaadjes en de santen bij.
Besmeer de vis rondom en binnenin met de kruidenmassa en laat dit een tijdje intrekken.
Leg het bananenblad even in de lauwe oven. Wikkel de vis in het bananenblad en zet het vast met een paar cocktailprikkers.
Bak de vis in het midden van de oven in ca. 1 uur op 150gr. gaar en af en toe omdraaien.
I.p.v. bananenblad, kunt u ook aluminiumfolie gebruiken.
Dit recept wordt van oudsher gemaakt met makreel en bij ons in de oven. Maar u kunt het ook op de BBQ klaar stoven zeker in aluminiumfolie. Ook is Sambal (boemboe) Pepesan lekker om een kip mee in te smeren of met roerbakgroenten.
De kruiden en de Sambal Pepesan (nr.35) die in deze receptuur worden gebruikt zijn bij ons gewoon verkrijgbaar.